Elindítottuk Covid 19 (PCR vagy szerológia labor vagy gyorsteszt) mintavételi előregisztrációt:

minta.oktomed.hu

Az új koronavírus okozta megbetegedés (COVID-19) nagyon rövid idő alatt világjárványhoz vezetett. Az ősszel kirobbant második hullám pedig jól mutatja: a vírus továbbra is súlyos fenyegetést jelent.

Ahhoz, hogy a járvány terjedését lassítani lehessen, elengedhetetlen a rendszeres és módszeres tesztelés.

2020 őszén, amikor már nyilvánvalóvá vált, hogy a COVID-19 második hulláma sokkal több megbetegedést fog okozni, mint az első, cégünk mintavételbe kezdett, hogy még hatékonyabban lehessen felvenni a harcot a járvánnyal. A COVID-19 antigén gyorsteszt kiegészíti a szerológiai gyorsteszteket. Míg az utóbbiakat használva a fertőzés késői szakaszát, illetve a korábban lezajlott fertőzést lehet azonosítani, az előbbiekkel a fertőzés kezdeti szakaszában lehet a vírust kimutatni.

Kérhet ajánlatot az alábbi tesztekre:

COVID-19 RT-PCR teszt

A vírusnak az örökítőanyagát mutatja ki. A COVID-19 korai szakaszában jól azonosítja a fertőzést. (a mintavételt végezzük, a teszt laborban készül)

 

COVID-19 antigén gyorsteszt

A vírusnak azt a fehérjéjét mutatja ki, amit az immunrendszerünk is felismer. A COVID-19 korai szakaszában jól azonosítja a fertőzést.

Szenzitivitás: 91.4%. Specificitás: 100.0%.

COVID-19 IgG/IgM gyorsteszt

A szervezetünk által termelt ellenanyagokat mutatja ki. A COVID-19 közép- és késői szakaszának, illetve a múltban lezajlott fertőzés azonosítására alkalmas.

Szenzitivitás: 86.6%. Specificitás: 98.33% (IgG+IgM kombinált). A tünetek megjelenését követő 8. naptól kezdve a szenzitivitás 90% feletti.

Mamarosan: influenza A/B kombinált tesztet is érkezik.

 

Friss hír!

Adómódosításokat fogadott el a törvényalkotási bizottság, amelyek értelmében a tao-támogatás teljes egészében felhasználható lesz például lázmérő, maszk, gumikesztyű, teszt, kézfertőtlenítő, egészségügyi védőruházat vásárlására vagy egészségügyi vizsgálat finanszírozására. (Forrás: ado.hu)

Az alábbi grafikon azt szemlélteti, miként viszonyul egymáshoz a vírus egy adott fehérjéjét kimutató antigén teszt és a SARS-CoV-2 ellen termelt antitesteket kimutató szerológiai teszt

Ez az ábra mutatja, melyik gyorsteszt milyen időintervallumban mutatja ki a fertőzést. Az ábrán a 0 azt a napot jelöli, amikor a COVID-19 tünetei jelentkeznek. (Ezt hívják onset napnak.)

Leghamarabb, a fertőzés korai szakaszában, az antigén teszt által észlelt vírusfehérje jelenik meg (Ag). Ezt követi a két, a szerológiai teszt által kimutatható ellenanyag. Az immunglobulin M (IgM) jellemzően a fertőzés korai-közép szakaszában van jelen észlelhető mennyiégben. Az immunglobulin G (IgG) rendszerint később jelenik meg, ám az a fertőzés lezajlása után akár hónapokig is megtalálható a szervezetben.

A tünetek a megfertőződést követően 2–14 nap múlva, rendszerint 5–6 nap elteltével jelentkeznek. Az ezt megelőző, úgynevezett lappangási időszakot jelöli az időskála 0-t megelőző (negatív számokkal jelzett) része. Ekkor még teszt nem mutatja ki kellő biztonsággal a vírust, igaz, a lappangási időszak nagyobb hányadában a megfertőződött személy valószínűleg még nem terjeszti a COVID-19-et, mert még csak kevés vírus van a szervezetőben.

 

COVID-19 gyorsteszteket használva rövid idő alatt, költséghatékonyan lehet szűrést végezni egy cég, üzem, hivatal vagy más intézmény dolgozói között. Az érintettek azonosításával és elkülönítésével lassítható a vírus terjedése, valamint megakadályozható a járvány miatt bekövetkező kényszerű leállás, és az azzal járó anyagi veszteségek.

Az alábbi táblázatban összehasonlítjuk a leggyakrabban használt teszttípusokat:

 

RT-PCR

Antigén gyorsteszt

(Ag teszt)

Ellenanyag (antitest) gyorsteszt

(IgG/IgM teszt)

Mit mutat ki?

A SARS-CoV-2 (az új koronavírus) örökítőanyagát

A SARS-CoV-2 valamely fehérjéjét (amelyet az immunrendszer felismer)

A szervezet a SARS-CoV-2 ellen termelt antitestjeit

Honnan vesznek mintát?

Orrgarat-, illetve szájgarat-nyálkahártyából

Orrgarat-, illetve szájgarat-nyálkahártyából

Vérből (ujjbegyből vagy vénából)

Mennyi ideig tart?

mintavétel 15 perc, eredmény kb 24 óra

15 perc

15 perc

Szükség van-e további eszközökre, anyagokra?

Igen

Nem

Nem

Ki tudja-e mutatni a fertőzést a tünetek megjelenését követő…

…első héten?

Igen

Igen

Általában nem

…második héten?

Igen

Általában nem

Többnyire igen

…harmadik és negyedik héten?

Esetenként igen

Nem

Igen

Kimutatja-e a múltban lezajlott fertőzést?

Nem

Nem

Igen (ha az ellenanyag még jelen van)

 

A COVID-19 gyorstesztek tájékoztató jellegű információval szolgálnak az esetleges fertőzöttségről. A teszt elvégzését szolgáltatást nyújtóként végezzük. Időtartama kb. 15–20 perc/fő.

Várható elérhetőség előrendelés esetén (leterheltség alapján változhat):

  • COVID-19 PCR: 1 munkanapon belül eredmény a mintavételt követő 48 órán belül az esetek 95%-ban (14:00-ig Kecskeméten levett minták esetén 24  órán belül az esetek 95%-ban)
  • COVID-19 szerológiai (IgG/IgM) gyorsteszt: 1 munkanapon belül eredmény a mintavételtől számított 15perc
  • COVID-19 antigén (AG) gyorsteszt: december 07-től  eredmény a mintavételtől számított 15perc

    Elindítottuk Covid 19 (PCR vagy szerológia gyorsteszt) mintavételi előregisztrációt:

    minta.oktomed.hu