A betegség lényege:
A tüdőembólia érrög vagy érrögök tüdőben való elakadását jelenti. Ezek az érrögök a vénákban, vagy jobb szívfélben kialakuló trombusból (helyileg képződött érrög) szakadnak le.
A betegség oka:
A vénákban vagy jobb szívfélbe kialakuló trombusból egy vagy több darabka leszakadhat, és a tüdő ereit elzárhatja. Trombózisra hajlamosítanak: tartós ágynyugalom, műtét, szülés, fogamzásgátló tabletta szedése, idős kor, agyi történés (agyvérzés, agylágyulás), szívinfarktus, szívelégtelenség, elhízás, combnyak-, combcsonttörés, rosszindulatú daganatok, örökletes véralvadási zavar.
A betegség tünetei:
A tünetek függenek a beteg tüdőembóliát megelőző állapotától (szívbetegségek, tüdő betegségek). A beteg hirtelen a hátában légzésre fokozódó fájdalmat érezhet, nehézlégzést, nyugtalanságot, köhögést, esetleg vérköpést és verejtékezést, szapora szívműködést. A betegek egy részének hőemelkedése van.
Elvégezhető vizsgálatok:
Az orvos a beteg vizsgálatán kívül vér-, mellkas röntgen-, EKG-, a tüdő izotópos vizsgálatát, esetleg tüdő angiographiát (az erek megfestésével röntgen vizsgálatot), phlebographiát (vénás ér röntgent), plethysmographiát (a térfogat változás mérésére szolgáló vizsgálat) végeztethet.
A betegség várható kezelése:
A betegség kialakulása megelőzhető bizonyos esetekben, ilyenkor a betegnek az orvos az érrög kialakulását megakadályozó szert ad. Ha a betegség kialakult, szintén alvadásgátló kezelést alkalmaznak, orvosi ellenőrzés mellett, az orvos által meghatározott ideig (ismétlődő tüdő embólia, és trombózisra hajlamosító veleszületett betegségek esetén egész életen át). Bizonyos esetekben a vérrögöt feloldó anyagot adhatnak. Azon betegek esetén, akik gyógyszeresen valamilyen ok miatt nem kezelhetők, vagy ismétlődően alakul ki tüdő embólia, esetleg műtéti megoldás is szóba jön.
Javaslatok:
Az alvadásgátló kezelés a betegtől szoros együttműködést igényel a kezelő orvossal, mert rendszeres laboratóriumi ellenőrzésre van szükség, és a gyógyszernek vérzést okozó (véres vizelet, széklet stb.) mellékhatásai lehetnek. Ezek jelentkezése túladagolást jelenthet. Ezekben az esetekben sürgősen fel kell keresni a kezelőorvost. A véralvadásgátló kezelés mellett bizonyos gyógyszerek alkalmazása veszélyes lehet. Ilyenek például a recept nélkül is kapható aszpirin származékok (acetilszalicilsav tartalmú lázcsillapítók). Gyógyszeres kezelés vagy orvosi beavatkozás előtt tájékoztatni kell az orvost, hogy véralvadásgátló kezelésben részesül.
A betegség várható lefolyása:
A betegség hirtelen halált okozhat. A betegség kimenetele függ az alapbetegségtől. A fel nem ismert, és nem kezelt betegek halálozása 30%-os is lehet. A tüdöembólia megállapítása, és kezelését követő ismételt kialakulás, vagy halálozás kevesebb, mint 3%. 

Figyelem, az oldal elsősorban páciensek, betegek tájékoztatására készült! Az itt olvasható információk önmagukban nem alkalmasak diagnózis felállítására. A tünetek észlelésekor forduljon kezelőorvosához! A gyógyszerkészítmények alkalmazásának kockázatáról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!